marți, 23 august 2011

The bow

Un film in regia lui Kim Ki Duk (regizor care a castigat anul acesta la Cannes un premiu-fiind primul corean care castiga un premiu asa de important in lumea filmului international), "Arcul" spune povestea unei fete si a unui batran care traiesc pe un vas pescaresc in mijlocul marii. O fata de 16 ani si un batran considerat de altii ca fiind bunicul ei. Adevarul este ca batranul a gasit fata in urma cu 10 ani si  planuieste sa se insoare cu ea cand aceasta implineste varsta de 17 ani.
Batranul are un arc care indeplineste mai multe functii, cum ar fii, arma de aparare, instrument muzical si chiar unealta de ghicit viitorul. Toti cei care vin pe vas sunt intrigati de prezenta fetei si incearca fara succes sa comunice cu ea. Dar intr-o zi , pe vas apare un tanar student cu tatal sau. Fata se simte atrasa de acest baiat, iar batranul vede cu durere cum o pierde treptat, treptat. Filmul nu are prea mult dialog, acesta fiind inlocuit cu succes de mimica fetei, limbajul trupului, privirile si gesturile, spunand totul.
Batranul totusi grabeste pregatirile de nunta, egoist, dorind sa pastreze fata cu orice pret. Revenirea studentului pe vas duce la implinirea de urgenta a ritualului de nunta. Stupefiat acesta este martor(dupa o tentativa esuata de  a fugi cu fata) la tot acest ritual, si ramane incapabil de a interveni intr-un fel. Dar cum era de asteptat se intampla ceva cu totul neasteptat si situatia se schimba, intr-un mod destul de straniu.
Minunat mi s-a parut citatul din final care cred ca explica totul. " Intens si frumos precum glasul unui arc incordat astfel as dori sa traiesc pana in clipa mortii"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu