duminică, 4 septembrie 2011

Hansik


M-am indragostit de mancarea traditionala coreeana de la TVR1, cand am urmarit serialul: Giuvaerul Palatului. Excelent serial! Este primul serial pe care l-am urmarit si a doua oara cu placere. Minutiozitatea cu care preparau felurile de mancare si cum le asezau in mici boluri pe masa te lasau fara grai. Prezentarea bogata in culori diverse pe aceeasi farfurie iti facea gura sa saliveze instantaneu. Erau o bucurie pentru ochi si pentru papilele gustative.
De aceea, m-am decis sa impart cu voi cateva secrete din bucataria coreeana pe care m-am straduit sa le aflu
Hansik este o mancare coreeana care contine mai putina carne decat bucataria chineza si are in componenta mancare fermentata, legume asortate si orez. Este foarte nutritiva si devine din ce in ce mai populara in jurul lumii pentru beneficiile ei sanatoase.

           Masa traditionala coreeana are un numar mare de feluri de mancare. De regula familia si prietenii se aduna in jurul mesei servindu-se din fiecare fel de mancare. Acesta este un obicei coreean de a face orice impreuna. Principalele feluri sunt orezul fiert si kimchi. Singurele feluri care nu se impart sunt orezul fiert si supa (guk). Bibimbap, galbi, bulgogi, hanjeongsik, sunt feluri de mancare tipic coreeana, care imbina legumele, carnea si orezul intr-o armonie de culori si arome.
             Mancarea traditionala consta in orez, legume si peste, cu toate ca astazi coreenii consuma carne destul de multa. Numarul mare de feluri hranitoare servite la masa este tipic coreean. Cel mai important dintre acestea este kimchi, facut din varza chinezeasca, ridiche alba sau castraveti. In anul 2006, "U.S. Health Magazine" a numit Kimchi ca fiind una dintre cele 5 mancaruri sanatoase din lume, fiindca aceasta era o dieta hranitoare. Chiar si medicina moderna a demonstrat eficacitatea mancarurilor fermentate care controleaza diferite tipuri de cancer. Inca din antichitate, salatele facute din radacini vegetale ca ridichile albe si taro (tuberculi comestibili), au facut o importanta parte din dieta Coreei. Kimchi, cea mai faimoasa parte a mancarii Coreei, ofera o varietate bogata de gusturi si imagini, depinzand de ingredientele si metodele folosite. Coreenii fermenteaza si boabe de soia pentru a face diferite sosuri.  Boabele de soia sunt fierte, zdrobite in mojar si apoi lasate la fermentat, rezultand pasta de soia, sos de soia, si pasta de soia rosie.
                   Felul 5, cerealele, se serveste cand este luna plina. El contine orez, mei, fasole rosie, iarba barboasa (sorg) si fasole lata.
                   Prajiturile de orez (gatit in abur) in 5 culori, ciupercile facute in wok, orezul in foi de lotus si ceaiul din petale de lotus sunt feluri care se servesc in zile de sarbatoare si la ocazii speciale pentru fiecare familie. Diverse ingrediente sunt folosite in bucataria coreeana pentru a amesteca savoarea si a echilibra nutritia. Coreenii au o multitudine de metode de a pastra mancarea.
                    Va urez succes in incercarea de a gati mancarurile prezentate si pofta buna!














Un comentariu:

  1. Mulţumesc de prezentare unnie...mi-a pus pe "jar" papilele gustative. Abia atept să gust din minunăţiile astea descrise atât de perfect de talentul tău de critic gastronomic.

    RăspundețiȘtergere